Trkači iz BiH istrčali Londonski maraton

0
2095
views

Marathon u Londonu ove godine obilježio je svoju 39. godišnjicu postojanja. Više od 40 000 trkača trčalo je ulicama britanske prestonice učestvujući u jednom od šest najvećih maratona na svijetu.

Kenijski trkač Eliud Kipchoge po četvrti put u karijeri postao je pobjednikom Londonskog maratona i postavio novi rekord istrčavši ga za 2:02:37 sata, što je drugi rezultat svih vremena, sporiji samo od njegovog prošlogodišnjeg rezultata na Berlinskom maratonu (2:01:39). Drugo i treće mjesto osvojili su Etiopljani Mosinet Geremew (2:02:55) i Mule Wasihun (2:03:16 ).

U ženskoj konkurenciji slavila je 25-godišnja Kenijka Brigid Kosgei istrčavši lični rekord 2:18:20. Vivian Cheruiyot (2:20:14) druga je prošla ciljem, a treća je bila Etiopljanki Rozao Dereje (2:20:51).

Najvećoj humanitarnoj trci na svijetu pridružili su se i trkači iz Bosne i Hercegovine Erol Mujanović i Tomislav Cvitanušić predstavnici Udruženja “Marathon” Sarajevo i treneri Škole trčanja “Klix”, te Goran Ćorić predstavnik Run&More Community tima i škole trčanja RMC Banja Luka Running.

“Ovaj maraton bih trčao svaki dan. Mislio sam da je Njujork nenadmašiv, da je teško prevazići Berlin po organizaciji , ali London je jednostavno sve što možete zamisliti od jedne trke, pa i više od toga. Isplatilo se trčati sve ove godine i osjetiti energiju londonskih ulica i strast ovdašnjih navijača. Lijepo je bilo družiti se i sa drugarima iz Sarajeva Erolom i Tomom, bili su brži od mene, ali ima još trka”, rekao je Ćorić.

Bosanskohercegovačka ekipa na londonskim ulicama zajedno je proslavila osvojene medalje.

Najveće oduševljenje na stazi izazvala Ajlin Nobl, koja ima 84 godine, a istrčala je maraton u vremenu 6 sati, 28 minuta i 7 sekundi. Ona je bila najstarija učesnica i svi su pohvalili njeno ostvareno vrijeme s obzirom da su neki trkači mlađi više decenija bili daleko iza nje.

Na Londonski maraton se putem lutrije prijavljuje preko pola miliona trkača iz cijelog svijeta, a samo nekoliko hiljada startnih brojeva se proda tom prilikom. Ostatak se čuva za sponzore, te u humanitarne i druge svrhe. Ova trka održava se svake godine u proljeće od 1981. godine, a do ove godine prikupljeno je rekordnih 450 miliona funti.

Pogledajte atmosferu na londonskim ulicama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here