Sve što treba da znate o posljednjoj nedjelji priprema za polumaraton

0
1268
views
last-week-of-preparations-for-runnnig-2017

Manje od 10 dana dijeli nas od još jednog Banjalučkog polumaratona i vrijeme je da počnete da pripremate opremu za dan trke. Za trku je neophodno da se obučete kao da je 11 stepeni toplije nego što vam to pokazuje skala Celzijusa. Razlog za to je, kako ističu sportski stručnjaci i profesionalni treneri, je što vaše tijelo prilikom trčanja podiže radnu temperaturu za 8 – 11 stepeni. Dakle, ako je napolju 20 stepeni vaš utisak kada započnete trku biće kao da je napolju 30 stepeni .Kada birate patike obavezno izaberite one koje su lakše, a ako trčite po prvi put, trčite u patikama koje ste prethodnih mjeseci koristili za treninge. Za trčanje obavezno izaberite udobnu funkcionalnu majicu a isto pravilo važi i za šorc. Ukoliko meteorolozi za dan trke prognoziraju visoke temperature, ne zaboravite da ponese kačket koji će vas štiti od sunca i pregrijavanja.

Ukoliko na trci dobijete sunđere natopljene vodom – stavite jedan ispod kačketa kako biste sebi obezbjedili osjećaj osvježenja.Ukoliko na startu nema sundjera natopljenih vodom, slobodno pokvasite svoj kačket na prvoj okrepnoj stanici i tako trčite. Posljednji polumaratonski trening – trening dužine trči se nedjelju dana pred trku. U posljednjoj nedjelji trčite samo 2 treninga kako ne biste ispali iz ritma i kako biste se odmorili. Dva dana pred trku ne praktikujte treninge nego odmarajte mišiće.

Kada je ishrana u pitanju, ono što svakako možete učiniti da bi se što bolje pripremili jeste, da u posljednjih par dana pred trku, birate hranu bogatu ugljenim hidratima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here