Staza Banjalučkog polumaratona dobila je službeni sertifikat AIMS-a

0
787
views
measure_cert_banjaluka_halfmarathon

Još jedna lijepa vijest za organizatore banjalučkog polumaratona. Staza kojom će trčati svi oni koji su se prijavili na prvi, istorijski polumaraton u Banjaluci, od danas ima i službeni sertifikat AIMS-a.

AIMS sertifikat staze znači da je polumaratonska trasa trke u Banja Luci od danas na popisu maratonskih staza na kojima vrijedi rezultat za olimpijsku normu, nacionalne, kontinentalne i svjetske rekorde.

Staza prije službenog mjerenja mora biti izmjerena od strane direktora trke ili organizatora polumaratona. To mjerenje je najpreciznije ako se uradi na velikoj mapi. Takvo mjerenje i dalje nije 100% tačno. Mjerenje automobilom ili mjeračem na biciklu takodje nije tačno i obično je oko 5% kraće. Organizator mora biti spreman da produži stazu ukoliko je to potrebno. Stazu u BL je osmislio i sa saradnicima izmjerio direktor trke Vladimir Selec. Vrlo smo ponosni na naše mjerenje prije dolaska sertifikovanog mjerioca, jer je staza u Banjaluci morala na kraju biti produžena za samo 38 metara!

Stazu sertifikovani mjerioc mjeri specijalnim mjeračem instaliranim na bicikl. Prethodno se mjerač kalibrira na ravnoj stazi od 300 do 500 m koja je izmjerena metalnom trakom od 50 m. Jako je važno i mjerenje temperature vazduha, jer se metalna traka skuplja ili produžava u odnosu na to da li je vani hladno ili vruće. Mjerioc dok mjeri stazu ide najkraćim putem po cesti koja je predviđena za trčanje.

Po završetku mjerenja rezultat se šalje u AIMS/IAAF (maratonska dužinska asocijacija/ internacionalna asocijacija atletskih federacija). Administrator AIMS/IAAF onda izdaje sertifikat za stazu.

Na sertifikovanoj banjalučkoj stazi se sada osim ličnih rekorda mogu ostvariti i kvalifikaciona vremena za olimpijske igre i svjetska prvenstva, kao i za neke velike svjetske maratone koji zahtijevaju kvalifikaciona vremena, New York, Boston i drugi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here