Prvi Banjalučki polumaraton

0
1000
views
1st-half-marathon-banjaluka

Najavljujući prvi banjalučki maraton za 17. maj 2015. godine Vladimir Selec, direktor i organizator ovog događaja, gostovao je u jutarnjem programu Radio televizije RS. Ovaj intervju vam prenosimo u cijelosti a preuzet je sa sajta Radio televizije Republike Srpske.

RTRS: Da li je teško spremiti se za polumaraton?
Nije, naprotiv, vrlo je lako spremiti se za maraton. Mi smo ove godine osnovali Udruženje građana ‘Trk’, koje je trkačko rekreativno udruženje, čiji je osnovni cilj održavanje polumaratona u Banjoj Luci. Spremanje za polumaraton je vrlo lako. Neko trči dva, tri kilometra i misli da je trčanje 20 km bauk, što svakako nije. Mi ćemo od 1. februara naredne godine početi sa školom trčanja, za koju imamo konkretan program. Postoje dva naša bh. trkača iz Banja Luke, koji su prvaci u svojim disciplinama i oni će biti treneri. Imaćemo tri treninga nedjeljno, dva treninga su relativno laka, tri do pet km, dok će se jednom nedjeljno trčati tzv. duga distanca. Treninzi se povećavaju svake sedmice za 1-2 km, tako da kada se dođe do 18 km – vi ste spremni za polumaraton. Treba obratiti pažnju na to da učesnici moraju trčati što sporije, jer poenta trke je u tome da se završi, a ne kojom brzinom ste stigli do cilja. To je borba sa samim sobom i jedna jako lijepa stvar.

RTRS: Kako se prijaviti za školu trčanja?
Imamo veb stanice ‘trkbanjaluka.com’ ili ‘banjalukamarathon.com’ na kojima se mogu pronaći sve neophodne informacije za prijavljivanje. Kada govorimo o starosnoj dobi osobe koje žele da se prijave moraju biti punoljetne. Ako to nisu, onda moraju imati dozvolu roditelja. Svi koji žele da se prijave su dobrodošli i polumaraton je nešto što svi mogu da istrče. Imamo mnogo primjera osoba koje su u godinama ili imaju prekomjernu kilažu i uspijevaju da istrče polumaraton.

RTRS: Kako ste došli na ideju da organizujete polumaraton u Banja Luci?
“Јa sam odrastao u Banjaluci. Zatim sam 1986. godine otišao u vojsku, napustio ovaj grad i studirao sam DIF-u u Beogradu. Prije tri godine sam se vratio u grad na Vrbasu. Bilo mi je neobično da u ovom gradu ne postoji neka trka, jer je to stvarno jedna divna i pozitivna stvar za grad, za turizam, jer se na trkama okupe desetine hiljada ljudi. Sreo sam neke ljude koji su učestvovali na trkama i u razgovoru s njima došli smo na ideju da osnujemo klub čiji je glavni cilj održavanje polumaratona, kao i podizanje svijesti kod stanovništva o trčanju.

RTRS: Koliko do sada imate prijavljenih?
Za četiri, pet dana, koliko smo na internetu, imamo preko 100 prijavljenih.
Selec je na kraju razgovora dodao i to da organizatori trke imaju dobru podršku grada, te da su nadležne institucije propoznale značaj ovog događaja za grad Banja Luku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here