Prestonica maratona ovaj vikend dočekuje više od 50 hiljada trkača

0
768
views

Jedan od najslavnijih maratona na svijetu ‘Athens Marathon The Authentic’ biće održan u nedjelju, 11. novembra 2018. godine.

Ovaj maraton zbog svoje istorijske važnosti jedan je od najinteresantnijih trkačkih događaja u svijetu. Održava se početkom novembra, a staza trkače vodi kroz poznate istorijske znamenitosti uključujući Zeusov hram i Akropolj.

Staza ovog maratona zapravo je dionica koju je, prema legendi, grčki glasnik Filipides pretrčao prije 2500 godina, a počinje u gradu Maratonu i završava na spektakularnom stadionu Panatinaiko u Atini.

Legenda kaže da je Filipides trčao pod punom opremom, stigao u Atinu, izgovorio riječi: “Pobijedili smo!” i preminuo. Na taj način on je postao simbol nenadmašnog sportiste, jer je dokazao za kakve je sve poduhvate čovjek sposoban.

Po ovom događaju nazvana je najduža trka u atletici – maraton. Prvi olimpijski maraton odigrao se na Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, kada se trčalo od Maratona do moderne Atine, ukupno 42 kilometra.

Od 1983. godine IAAF je trci u Atini dodijelio status Gold Label Road Race, a ova trka danas predstavlja snagu ljudske volje i simbol je društvene odgovornosti, ekološke osvještenosti, prijateljstva i solidarnosti.

Prošlogodišnji maraton okupio rekordnih 51.000 trkača
Maraton u Atini prošle godine okupio je rekordnih 51.000 trkača, koji su se takmičili u sedam različitih trka, a samo u maratonskoj trci učestvovalo je 18.500 trkača. Kompletan događaj pratilo je 100.000 gledalaca iz cijelog svijeta.

Na pobjedničko postolje stao je Kenijac Samuel Kalalei (2:12.17), koji je na cilj stigao prije sunarodnjaka Miltona Kiplagata Roticha (2:14:18) i Jonathana Kiptooa Yega (2:16:08).

U ženskoj konkurenciji slavila je Etiopljanka Bedaru Hirpa Badane (2:34:18), koja je pobijedila s četiri sekunde boljim rezultatom od Kenijke Alice Kibor Jepkemboi, dok je treća bila pobjednica iz 2016. godine Kenijka Nancy Arusei s rezultatom 2:34:51.

2018 Athens Authentic Marathon

Ove godine održava se 36. maraton u Atini, a organizatori najavljuju učešće oko 55.000 trkača.

Athens Marathon The Authentic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here