One su prve maratonke

0
1331
views

Neke od najhrabrijih žena posljednjih 100 godina borile su se za jednaka prava sa muškarcima. Ta borba nije zaobišla ni sportistkinje, među kojima su i one koje su postale simbol ženskog maratona.

Međunarodni dan žena Osmi mart obilježava se danas širom svijeta. Žene predvođene Clarom Cetkin, početkom 20. vijeka, krenule su u borbu za svoja prava, kako na radnom mjestu, tako i uopšte u društvu.

Ova borba otvorila je put mnogim ženama da dignu glas protiv diskriminacije i ostvare svoje snove. Među njima su bile i one najhrabrije koje su uprkos muškom protivljenju istrčale svoj prvi maraton.

Polovinom prošlog vijeka, ženama nije bilo dozvoljeno da se takmiče u maratonu. Uprkos prijavama konstantno su dobijale odbijenice. Agoniju je odlučila da prekine Roberta “Bobbi” Gibb, koja je ušla u istorija kao prva žena koja je istrčala maraton. Bez obzira na to što je Roberti prijava za takmičenje odbijena, ona se “ušunjala” u trku i 1966. godine pretrčala Bostonski maraton.

Naredne godine njenim stopama krenula je i Kathrine Switzer. Iako nije imala pravo da se prijavi na maraton to je učinila koristeći se samo inicijalima, tako da niko nije primijetio da se radi o ženi.

Tek poslije četvrtog kilometra Jock Semple, jedan od organizatora, uočio je da se na stazi rame uz rame sa muškarcima takmiči i jedna žena, te je pokušao zaustaviti u njenoj namjeri. Međutim, njen tadašnji momak je odbranio, tako da je Kathrine Switzer stigla do cilja i time postala simbol ženskog maratona.

“U to vrijeme ideja trčanja na duže staze za žene bila je veoma upitna. SMATRALO SE DA ĆE ŽENE NAKON NapornE aktivnostI imati velike noge, da će IM izrasti brkovi, ili dlake na grudima, da će IM ispasti MATERNICA…”

Prisećajući se tih dana, Kathrine kaže da ženama tada nije bilo zabranjeno da trče maraton, ali je bilo utemeljeno mišljenje da žene nisu dovoljno jake da na nogama izdrže 42 kilometra.

foto kredit: Boston Herald

Jock Semple ostao je javnosti zapamćen kao “ludak” koji je pokušao da skine njen takmičarski broj, s obzirom na to da pravila Amaterskog atletičkog saveza (Amateur Athletic Union ) nisu dozvoljavala ženama da se zvanično takmiče.

Međutim, mnogi svjedoci napominju da bez strasti i energije koju je Jock Semple imao, Bostonski maraton vjerovatno, u kritičnim godinama poslije Drugog svjetskog rata, ne bi preživio.

O ovome svjedoči i sama Kathrine Switzer:

“Kada sam stigla na Heartbreak Hill, shvatila sam da je Jock Semple samo iscrpljeni direktor trke koji je štitio događaj od ljudi za koje je smatrao da trčanje nisu shvatili ozbiljno. Naravno da je bio na lošem glasu zbog svoje naravi. I naravno da je bio “proizvod svog vremena” i da je smatrao da žene ne trebaju da trče maraton. Ali ja sam željela da ga ubjedim u suprotno. Bez obzira na sve to, Jock je bio inspiracija da se posvetim otvaranju novih prilika trčanja za žene. Skoro svaki dan u svom životu mu se zahvalim na tom napadu, jer mi je time dao motiv. Dodatno, dao je cijelom svijetu jednu od najprovokativnijih fotografija u borbi za prava žena. Ponekad najružnije stvari u životu koje vam se dese – postanu one najbolje.”

Jock Semple i Kathrine Switzer 1973 Boston Marathon

Kathrine Switzer je na startu Bostonskog maratona 2017. godine ponovo nosila broj 261 – kao i 50 godina ranije.

Trku je završila sa vremenom 4 sata i 44 minute i to sa punom opremom, ne zaboravivši olovku za oči i karmin za usne. Ovog puta nije bila jedina žena na startu, Bostonski maraton trčalo je preko 12 hiljada žena.

Kathrine Switzer Boston Marathon 2017

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jock_Semple

https://www.runnersworld.com/boston-marathon/who-was-that-guy-who-attacked-kathrine-switzer-50-years-ago

https://www.buzzfeed.com/leonoraepstein/15-memorable-photos-of-boston-marathons-past?utm_term=.id5eRz4py#.seWB8RPOl

http://time.com/4742299/boston-marathon-kathrine-switzer-50th-anniversary/

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/meet-first-woman-run-boston-marathon-illegally-50-years-ago/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here