Nastavak promocije Banjalučkog polumaratona u Atini

0
957
views
promotion-athene-banjaluka-halfmarathon

Predstavnici Banjalučkog maratona otputovali su u Grčku u petak 6. novembra da prisustvuju godišnjem zasjedanju organizacije “AIMS” (Association of International Marathon and Distance Races), čiji član je i Banjalučki maraton počev od ove godine. Godišnje zasjedanje se održavalo tokom vikenda u isto vrijeme kada se održavao i Atinski maraton.

Ova trka je okupila preko 43000 trkača a samo na maratonu učestvovalo je oko 15000 maratonaca. Atinska staza poznata je kao jedna od težih, ali ujedno i najprivlačnijih u svijetu maratonskih trka – razlog je očigledan. Trči se na legendarnoj ruti koja se proteže od Maratonskog polja gdje je start do finiša u centru Atine, na novom Olimpijskom stadionu Panatenaik. Prije trke održana je svečanost na Maratonskom polju gdje se upalila maratonska baklja u okviru vrlo živopisne ceremonije koju su domaćini priredili svim učesnicima skupa.

AIMS je organizacija koja okuplja preko 380 trka koje se organizuju u preko 100 zemalja širom svijeta. Od ove godine i Banjalučki maraton je u ovom društvu. Zasjedanje na kojem su prisustvovali Vladimir Selec i Stevan Dimitrijević je bila odlična prilika da se banjalučani upoznaju sa radom ove organizacije, da upoznaju puno istomišljenika i da iskoriste razgovore sa ljudima koji stoje iza najuspješnijih trka na svijetu kako bi i našu trku približili ovom prestižnom društvu. Vrijeme je provedeno u razgovorima između ostalog sa Horstom Mildeom, osnivačem Berlinskog maratona, našim komšijom Dejanom Nikolićem iz Beogradskog maratona i mnogim drugima.

Glavna tema ovogodišnjeg okupljanja je bio anti-doping, i na ovu temu je održano i jedno cijelodnevno predavanje. Pored rada u okviru AIMS-a na temu anti-dopinga, bili smo prisutni i na izboru trkača godine. Ovom prilikom su tu prestižnu titulu ponijeli Mare Dibaba (Mare Dibaba) iz Etiopije, kao ženski trkač sa pobjedom na svijetskom prvenstvu IAAF u Pekingu; muški trkač koji je ovjenčan titulom je Eliud Kipčoge (Eliud Kipchoge), najbrži trkač u 2015 godini sa vremenom od 2h i 4 minuta postignutim na maratonskoj trci u Berlinu u septembru.

Na ovom događaju dodjeljene su i druge nagrade, a više o svemu može da se nađe i na zvaničnoj stranici ove organizacije: AIMS

Da bi događaj ipak imao i puni trkački karakter, naši predstavnici su istrčali stazu od 5km u centru Atine i tako okusili dio atmosfere u kojoj su u pravoj punoći uživali istinski heroji ovog događaja – maratonci. Uz zvuke grčke muzike i sjećanje na veličanstveni start jedinog “autentičnog” maratona na svijetu, kako Grci vole da istaknu.
Nadamo se da će ovaj susret donijeti našem gradu još veću popularnost i privući brojne trkače da nas posjete i sljedećeg proljeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here