Može li Shalane Flanagan ponoviti uspjeh Miki Gorman u Njujorku?

0
779
views

Miki Gorman i Shalane Flanagen jedine su žene koje su u posljednjih 40 godina uspjele pobijediti na maratonu u Njujorku.

Miki Gorman bila je prva žena koja je davne 1976. godine prošla kroz ciljnu traku, a pobjedu je ponovila i naredne 1977. godine. Punih 40 godina nijedna žena nije uspjela da ponovi ono što je Miki Gorman postigla na najvećem maratonu na svijetu. Sve do 2017. godine kada je titulu preuzela Shalane Flanagan koja je prva prošla kroz cilj sa rezultatom 2:26:53.

Ni sama Miki Gordan, koja je u penziju otišla još 1982. godine, nije mogla da vjeruje da nijedna žena poslije nje nije uspjela da osvoji maraton u Njujorku. 2004. godine za The Washington Post izjavila je da je od njene pobjede ‘prošao cijeli jedan život’. Međutim, Gormanova nije dočekala da vidi pobjedu Shalane Flanagan, jer je preminula 19. septembra 2015. godine, u 80. godini života.

Pobjeda Shalane Flanagan nije bila zanemariva, jer je, u odnosu na prije 40 godina, maraton u Njujorku postao najmasovniji trkački događaj u svijetu.

Šampionka iz 2017. godine jedna je od favoritkinja i ovogodišnjeg TCS New York City Marathon, a da li će moći da ponovi uspjeh koji je Miki Gorman prije skoro pola vijeka ostvarila dvije godine za redom, ostaje da vidimo u nedjelju kada će najveći grad na svijetu dočekati preko 50 hiljada trkača.

Više pročitajte OVDJE!

Oficijelna stranica: TCS New York City Marathon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here