Mogu li sam ili mi ipak treba trener trčanja?

0
1048
views

Svi ljubitelji trčanja, početnici ili oni malo iskusniji, koji se duže vrijeme bave trčanjem, su se u nekom trenutku zapitali da li im treba trener ili mogu sami sebi biti lični trener. Da li zaista trebate trenera, kako on utiče na vaše rezultate?

Svakodnevno ste bombardovani mnogobrojnim savjetima na internetu, od motivacionih poruka, savjeta kako se pripremiti za neku trku, kako poboljšati formu, na čemu biste trebali poraditi, trening planova, pa do osmišljenih planova ishrane.

Najbitnije je da postanete svjesni toga da smo svi različiti, da nemamo iste afinitete, ambicije, kao i što nismo u istoj fizičkoj formi. U zavisnosti od vaših ciljeva i želja, treba da donesete odluku da li vam je zaista potreban trkački trener.

Postoji veliki broj trkača, koji bez obzira na iskustvo i jaku želju, i dalje čine greške, ne postižu željene rezultate, niti napreduju, što često dovodi do lošeg raspoloženja, nezadovoljstva, pa čak i pada u depresiju. Ovakvo stanje, ne samo da vam neće pomoći i donijeti rezultate, već vam može otežati stanje, te povećati rizik od povreda, a to svakako ne želite.

Isto važi i za fizički izgled, kada želite da smršate ili da se riješite masnih naslaga, a kilogrami se i dalje nižu. Evidentno je da negdje griješite, a da toga možda niste ni svjesni.

Takvim ljudima je najpametnije da potraže stručnjaka, trkačkog trenera, osobu koja će im se posvetiti, posavjetovati, uputiti ih na greške koje čine, i raditi sa njima. Uzimajući u obzir vaš stil života, vaše svakodnevne obaveze, želje i ciljeve, trke za koje se pripremate, trener će vam napraviti adekvatan trening plan i program, kao i adekvatan meni, a da pri tome ne dovede vaše zdravlje u pitanje.

Iza dobrog trenera treba da stoji veliko znanje i uskustvo, kako teorijsog tako i praktičnog. Kada se osjetite loše, pomislite da posustanete, on će biti tu da vaš motiviše i “pogura”. Zato, nikako ne biste trebali birati bilo koga, već pouzdanu i kvalitetnu osobu, i biti spremni platiti njegov rad.

Ipak, imati ličnog trenera nije baš za svakoga i ne treba svako da ga ima. Ukoliko trčite rekreativno, dva do tri puta nedeljno, ne učestvujete na trkama i ne takmičite se, ili zbog zdravijih životnih navika, da biste se “zategli”, onda vam zaista ne treba pomoć trenera, jer to sami možete, samo povedite računa da ne pretjerujete i da izbjegnete moguće povrede.
Naravno, uvijek je poželjno da budete dobro informisani i upućeni u nešto što radite, čime se bavite, da razmijenite iskustva sa drugima, i da stečena znanja primjenite praktično.

Izvor: Trči zdravo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here