Koliko hladno je prehladno za trčanje?

0
1095
views

Trčite li kad je hladno? Čine li nas treninzi ispod nule otpornijima ili treba biti oprezan, pročitajte u nastavku.

Trening – vani ili na traci?

Ronnie Carda, trenerica sveučilišta Wisconsin-Madison tvrdi da u normalnim uslovima nije problem održavati ujednačeni tempo prilikom treninga. Suprotno tome, pri niskim temperaturama i poledici naš tempo je vrlo često sporiji i samim time ponekad nas čini nedovoljno “zagrijanima” za trening koji se spremamo odraditi. Tome pridonosi onaj subjektivni osjećaj da idete sporije, a brzo se umarate. Uzrok tomu je nepravilan korak po klizavoj podlozi i vjetar koji često pravi probleme i najiskusnijim trkačima.

Ronni Carda savjetuje da trčite male krugove po kvartu i budite blizu kuće u slučaju da vam se dogodi da se poskliznete ili nenadano smočite prilikom treninga. To na minus temperaturama vrlo brzo može dovesti do neugodnih ozeblina.

Stephen Heally, trkač i liječnik iz New Yorka, naglašava da je osjećaj boli na niskim temperaturama manji. To može dovesti do toga da neku povredu ne registrujete i jednostavno je pretrčite, odnosno da vam se stara povreda vrati bez da ste to primjetili. Zaključuje da bi treninge na temperaturama ispod nule trebalo ograničiti na maksimalno 30 minuta kako bi se umanjile moguće neugodne posljedice.

Važnost slojevite opreme

Kao i uvijek, slojevitost je ključna riječ. Ako već trenirate na ekstremno niskim temperaturama, bitno je da na sebi imate base layer kao prvi sloj, odnosno usku dryfit majicu koja će vas grijati, a opet biti prozračna. Na nju je potrebno naredati nekoliko slojeva u zavisnosti od temperature.

Ono što mnogi ne znaju jest da neke patike na niskim temperaturama gube sposobnost apsorpcije udaraca i povećavaju mogućnost povređivanja tokom treninga. Ne bi bilo loše da se prije kupovine zimskih patika posavjetujete i pronađete par koji ima đon predviđen za niske temperature.

Zaštitite se od vjetra

Birajte mjesta koja nisu izložena vjetru, jer će vjetar otežati svaki trening i dodatno povećati osjećaj hladnoće. Ako radite kružni trening po vjetrovitom vremenu, u jednom trenutku će vam vjetar biti u prsa što će vas usporavati. U tom slučaju namjestite krug tako da vam prvi dio treninga bude s vjetrom u leđa dok se ne ugrijete. Kasnije slijedi borba.

Zaključak

Po zimi ne treba glumiti heroja i kad je izuzetno hladno trčati nekontrolisane dužine. Treninge je uvijek pametnije prilagoditi vremenskim uslovima, i na velikim minusima odraditi ih na traci u zatvorenom.

Za sve koji smatraju da se nije moguće pripremiti za maraton u zatvorenom, podsjećamo da je atletičarka Christine Clark s Aljaske 2000. godine istrčala maraton u vremenu 2:33:31 pripremajući se skoro isključivo na traci za trčanje.

Izvor: www.runnersworld.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here