Gun Time vs. Chip Time: Znate li razliku?

0
2682
views

Učesnici maratonskih i polumaratonskih takmičenja često se susreću sa terminima “Chip Time” i “Gun Time” koji označavaju mjerenje vremena tokom trka. O čemu se zapravo radi i na koji način ove metode mjerenja vremena određuju takmičenje?

Trkače, pogotovo one koji su tek počeli da trče, često zbuni završno vrijeme koje su ostvarili, upravo iz razloga što “Chip Time” i “Gun Time”, metode mjerenja vremena koje se obično koriste u trkama, pokazuju značajno drugačije rezultate.

Da bi se utvrdilo najtačnije završno vrijeme trke važno je da znate razliku između “Chip Time-a” i “Gun Time-a” i na koji način se vrši računanje vremena ovim metodama.

Jednostavno rečeno, “Gun Time” se odnosi na vrijeme koje vam je potrebno da završite trku od trenutka kada startni pištolj označi početak trke do trenutka kada pređete ciljnu liniju.

Uz pretpostavku, da trkač nije započeo trku tačno na startnoj liniji, “Chip Time” će biti znatno brži. Umjesto da se pokrene u trenutku kada startni pištolj označi početak trke, “Chip Time” počinje da se mjeri u momentu kada trkač pređe preko linije starta, i zbog toga se često naziva i “neto vrijeme”.

Kako funkcioniše “Chip Time”?

Kao što mu i sam naziv govori “Chip Time” se mjeri pomoću malog RFID čipa, koji se može pričvrstiti za neki dio opreme trkača, ali najčešće se postavlja na trkački broj.

Kada trkač pređe prag startne linije, antena šalje elektromagnetni talas, na osnovu kojeg čip automatski šalje identifikacijski broj mašini koja registruje trkača.

Ovi antenski pragovi postavljaju se na startu i cilju trke, ali ponekad i u intervalima između njih na osnovu čega se može mjeriti vrijeme određenih dionica.

Prednosti koje pruža “Chip Time”

Učestvovanje u trci sa “Chip Time” metodom mjerenja vremena ima brojne benefite. Za pojedine trkače, podrazumijeva manju gužvu na stazi. Takođe, ovo mjerenje vremena smanjuje mogućnost neregularnog ponašanja na stazi, jer ako neki trkač ne prijeđe sve pragove na stazi, jasno je da nije u potpunosti završio trku.

Ukoliko ste trkač koji se prvenstveno fokusira na svoj lični rezultat, onda je ovo način da pratite svoj napredak od trke do trke, pogotovo kada se početni uslovi razlikuju od trke do trke.

U suštini, ako vam je lično vrijeme važnije od pobjede, “neto vrijeme” (Chip Time) će vam biti značajnije od vremena koje se bilježi nakon što startni pištolj označi početak trke.

Da li je “Gun Time” realno vrijeme?

“Gun Time” je trenutno jedina metoda koju je zvanično odobrio USA Track & Field (USATF). Na ovakvu odluku su uticali brojni istorijski razlozi. “Gun Time” podrazumijeva da su određeni strateški elementi takmičenja zastupljeni u konačnim rezultatima i zvaničnim listima.

Drugim riječima, “Gun Time” mjeri i druge aspekte trčanja, osim jednostavne sposobnosti brzog trčanja. Zbog toga će, vjerojatno, uvijek igrati važnu ulogu u određivanju rezultata trke. Oficijelni rezultat mora biti baziran na osnovu ove metode.

Kritike “Gun Time” metode

Razlika između “Chip Time” i “Gun Time” metode je tokom godina dovela do brojnih kontroverzi.

Na primjer, Arien O’Connell je na maratonu u San Franciscu završila trku 10 minuta prije trkačice koja je osvojila prvo mjesto, ako se mjeri po vremenu. Međutim, O’Connell je započela trku oko 20 minuta nakon što je pištolj označio početak trke, budući da se nije nalazila u grupi elitnih trkača.

Na maratonu u Chicagu, iste godine, Wesley Korir iz Kenije suočio se sa sličnim okolnostima. Izgubio je trku od trkača koji je imao brži “Gun Time”, ali sporiji “Chip Time”.

Koja metoda je bolja? Šta nas očekuje u budućnosti?

Tehnologija koja pokreće “Chip Time” vjerovatno će napredovati i preovladavati i u budućnosti, dok se “Gun Time” metoda , vjerovatno, neće znatnije mijenjati.

Poznavanje razlike između ove dvije metode omogućava trkačima da bolje razumiju svoju vlastitu sposobnost i napredak tokom trka, ali im, takođe, može pomoći i u odlučivanju na koji način žele da se takmiče u budućnosti.

Izvor: www.flrunning.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here