Kenijci najbrži u gradu na Vrbasu

0
998
views
kenya-1st-halfmarathon-winners-2015

Banjaluka – više od 1.200 takmičara i rekreativaca istrčali su 1. banjalučki polumaraton “M:tel City Race Banjaluka 2015”.

Prvi na cilj u muškoj konkurenciji došao je Kenijac Mozes Komon (1:05:33), dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila njegova zamljakinja Agneš Čembot (1:18:47).

Baš kao i na sličnim trkama širom svijeta i na trci u Banja Luci dominirali su Kenijci. To se posebno odnosi na mušku trku, pošto su iza Komona na cilj odmah dotrčali njegovi sunarodnici Henri Kemboi i Džejms Murija.

“Vrlo sam srećan što sam slavio na prvom polumaratonu u Banjaluci. Mnogo volim ovu zemlju, Banjaluka je divan grad i stvarno sam presrećan. Trka je bila odlična, organizatori su napravili veliku stvar, a mnogo nam je pomogla i publika, koja nas je podržavala duž cijele staze.” rekao je Komon.

Kod žena je bilo nešto drugačije, pošto je iza Čembot najbrža bila atletičarka iz Srbije Ana Subotić, a treće mjesto osvojila je “domaća” Kenijka Lusija Kimani. Simpatična Čembot nije mogla baš da prenese utiske sa trke, pošto loše govori engleski jezik, ali je u pomoć pritrčala Kimanijeva, koja već dugi niz godina živi u Prijedoru i takmiči se pod zastavom BiH.

“Trka je bila odlična, imala sam malo poteškoća u finišu zbog sparnog vremena. Mnogo mi je drago zbog trijumfa.” rekla je Čembotova.
Poslije pauze zbog povrede i porođaja takmičenjima se polako vraća i rekorderka BiH u maratonu i polumaratonu. Kimanijeva priznaje da nije očekivala treće mjesto u vrlo jakoj konkurenciji.

“Još nisam potpuno spremna, ali sam uspjela da ostvarim dobro vrijeme. Mnogo me motivisala publika koja mi je dala snagu u posljednjih pet kilometara. Za sada sve dobro ide, nadam se da ću za tri ili četiri mjeseca biti u top formi i da ću ispuniti normu za Olimpijske igre u Riju u maratonu.” rekla je Lusija Kimani.

Sve pohvale zaslužio je i domaći takmičar Igor Mitrović, koji je zauzeo šesto mjesto. Bivši atletski šampion i trener učestvovao je i u organizaciji trke, ali to ga nije spriječilo da na cilj stigne među prvim.

2015-race-1st-halfmarathon-banjaluka

Sudeći prema reakcijama takmičara iz 24 zemlje koji su nastupili u Banjaluci, turista i sportskih radnika iz okruženja, prvi polumaraton opravdao je očekivanja i postavio dobre temelje za dalji razvoj. Velike zasluge za organizaciju idu brojnim volonterima, sponzorima i svima onim koji su bili uključeni u organizaciju.

“Prvi polumaraton prevazišao je sva očekivanja, počevši od broja učesnika, broja zemalja, kao i postignutih rezultata, ali i broja gledalaca koji su se okupili duž staze. Bilo je jako naporno organizovati sve to, ali vidimo da se isplatilo i mogu da obećam da ćemo odmah početi sa pripremama za iduću godinu” rekao je direktor polumaratona Vladimir Selec.
Pored sponzora, trku je podržalo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kao i grad Banjaluka, a promotori trke bile su bivše atletičarke Vera Nikolić i Snežana Pajkić.

 

Mišić otvorio maraton
Čast da otvori prvi banjalučki polumaraton “M:tel City Race Banjaluka 2015” pripala je Đorđu Mišiću, izvršnom direktoru za marketing i prodaju kompanije M:tel, koja je generalni pokrovitelj ovog sportskog događaja.

“Kompanije M:tel je uvijek tu da pruži prijateljsku podršku projektima koji promovišu prave vrijednosti, te nije uopšte bilo upitno da li ćemo biti dio ove velike sportske priče” rekao je tom prilikom Mišić.

2015-race-1st-halfmarathon

Ovacije za Nađa
Pored pobjednika, najveće ovacije publike dobio je četvrtoplasirani u muškoj konkurenciji Mađar Tamaš Nađ. On se publici obratio na srpskom jeziku i dobio spontani aplauz.
“Hvala mnogo za ovakvu dobrodošlicu. Ako ovako nastavite, Banjaluka će vrlo brzo biti rame uz rame sa mnogo većim gradovima.” rekao je Nađ.

 

Trka zadovoljstva
Pet minuta poslije starta polumaratona trčala se i trka zadovoljstva “Nektar Fun Run”. Oko 1000 Banjalučana i gostiju iz drugih gradova istrčali su trku dugu tri kilometra, a najbrži su bili Rajko Todorović u muškoj i Aleksandra Roljić u ženskoj konkurenciji.

2015-nektar-fun-run-prize

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here