Kako započeti novu sezonu priprema?

0
1001
views

U zimskoj sezoni većina trkača napravi kratkotrajne pauze, ili obavlja isključivo lagane treninge, u cilju održavanja forme, ili odmora za predstojeći period. Kako se zima bliži kraju, neki su već ozbiljnije pristupili treninzima, s ciljem izgradnje baze za proljeće i planirane trke, a drugi će to isto vrlo brzo da učine, samo je pitanje dana. Postoji više različitih pristupa, ali suština se svodi na isto, a to je da početak ne bude prebrz, već upravo suprotno, da krenete laganim koracima.

U prvoj fazi priprema, preporučuju se treninzi laganog tempa, uz preskakanje visoko intenzivnih intervalnih treninga. Mislite da možete dosta brže, pa se pitate zašto onda da gubite vrijeme na lagane treninge. Bez obzira da li ste rekreativac, početnik ili ozbiljniji trkač, pravilo važi za sve, a pogledajte i zašto.

Sporo trčanje je osnova za sve dalje, i na taj način postepeno pripremamo tijelo za teže i naporne treninge, jer bez laganih treninga nema ni napretka, ni boljih rezultata. Ukoliko biste od početka krenuli žestoko, došlo bi do prebrzog zamaranja, kao i oštećenja mišića. Zato, nemojte nigdje žuriti jer brži tempo izaziva veći stres za tijelo, a i veći rizik od povreda.

Koliko sporo biste trebali ići?

Minimalno minut (a poželjno i više) sporije od tempa kojim trčite polumaraton, maraton, ili trku za koju se spremate. Dakle, ako je vaš tempo na polumaratonu 5 minuta/km, lagane treninge radite na 6 minuta/km.

Nemojte se takmičiti ni sa kim, da li će vas neko prestići, oslobodite se osjećaja sramote što idete sporo, da li će vas neko komentarisati ili ismijavati. Ostavite sat i nemojte se fokusirati na praćenje tempa, već trčite po osjećaju. Slušajte vaše tijelo i sarađujte sa njim, a oslobodite se ružnih misli.

Možda vam to ne predstavlja omiljeni način vježbanja, djeluje monotono ili dosadno, ali pokušajte da to spriječite, potražite društvo na stazi, slušajte muziku, promijenite stazu. Ipak, sami ste sebi najbitniji.

Uz lagane treninge, ubacite par odlazaka u teretanu ili vježbe snage koje možete da odradite u svom domu, u bilo koje vrijeme.

Izvor: Trči zdravo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here