Da li ste spremni za trčanje zimi?

0
812
views

U odnosu na proljeće i ljeto kada boravak na otvorenom predstavlja pravo zadovoljstvo, hladnije/zimsko vrijeme samo one najupornije trkače zadržaće na stazi. Mnoga istraživanja pokazuju da se trkači nakon treninga osjećaju sretnije i zadovoljnije, a taj osjećaj je posebno važno zadržati u ‘depresivnom’ zimskom periodu.

S druge strane, ukoliko želite da se pripremite za narednu trkačku sezonu, zima je bazni period priprema, u kojem se akcenat stavlja na dužinu i sporija trčanja u laganom tempu. Na ovaj način trkači odmaraju tijelo od prethodne sezone, tetive i zglobovi se postepeno navikavaju na brže i jače treninge koji ih očekuju u proljeće i razvija se kondicija. Stručnjaci ističu da niže temperature mogu biti idealne za trčanje, ako se adekvatno obučete i pridržavate osnovnih savjeta trenera.

Zagrijavanje obavezno!

Nije preporučljivo krenuti na trčanje bez zagrijavanja ni u toplijim danima, a u zimskim mjesecima to je više obaveza nego preporuka, jer su mišići i zglobovi više ukočeni zbog hladnoće. Razlika između vanjske i unutrašnje temperature je velika, zato je laganim zagrijavanjem potrebno povećati temperaturu tijela, kako bi se lakše naviklo na vanjsku temperature.

Izbjegavajte pamuk!

Veoma je važno da se obučete slojevito, međutim ne treba pretjerivati, jer će više odjeće uzrokovati brže znojenje, otežano disanje i probleme u trčanju. Pravilo kojeg se pridržava većina trkača je oblačenje kao da je vani deset stepeni toplije.

Važno je da imate osnovni sloj odnosno veš koji ide direktno na kožu i štiti vas od hladnoće. U ovom slučaju svakako treba izbjegavati pamuk, koji ne zadržava toplotu, i ne odvodi vlagu od tijela, već je zadržava. Osnovni sloj odjeće bi trebao biti izrađen od materijala koji imaju suprotan efekat, poput polipropilena ili vune.

Na osnovni sloj idu dri-fit majice kratkih/dugih rukava ili gornji dijelovi trenerke koji su napravljeni od flisa. Na kišnom ili vjetrovitom vremenu kao posljednji sloj uzmite šuškavac koji će spriječiti nalete vjetra i kiše.

Trkači najčešće trče u tajicama, a ukoliko želite da nosite donji dio trenerke, tajice možete obući kao osnovni sloj na jako niskim temperaturama.

Patike se razlikuju od onih koje koristite u ljetnim uslovima po tome što su izrađene od vodootpornih materijala, i prilagođene su za trčanje u svim uslovima.

Sitnice na koje ne obraćate pažnju!

Važno je i da odaberete adekvatne čarape! Riječ je o dijelu oprema na koji mnogi ne obraćaju pažnju, a može da utiče na vaše trčanje. I u ovom slučaju treba izbjegavati pamuk i jeftine čarape, u kojima se noge brže hlade. Preporuka su kvalitetnije čarape sa određenim postotkom vune u sastavu.

Tokom zimskog trčanja svakako zaštitite glavu i dlanove. Nekad je dovoljno da glavu zaštitite trakom, a na najnižim temperaturama kapa i rukavice mogu vas zaštititi od prehlade.

Nakon trčanja u zimskim uslovima presvlačenje je neophodno, jer se tijelo naglo počinje hladiti i potrebno ga je brzo ugrijati – suvom odjećom, toplim tušem i toplim napitkom. Na ovaj način ćete spriječiti prehlađivanje i tijelu olakšati prelazak u nove temperaturne uslove.

Oprez!

Svježi i neugaženi snijeg je mekana podloga za trčanje na kojoj rijetko dolazi do povrijeđivanja. Međutim, snijeg se često pretvara u zaleđenu površinu koju je teško uočiti i zato je neophodno da budete oprezni u ovakavim uslovima – sporije trčanje i manji koraci daće vam veću stabilnost. Obuća, takođe, može da bude odlučujući faktor sigurnosti, a preporučuju se patike sa što neravnijom potplatom.

Unosite tečnost isto kao i ljeti

Nikako ne smijete da zanemarite unos tekućine u zimskom periodu. Gubitak tekućine tokom ljeta isti je kao i zimi, ako nije i veći. Zbog više slojeva odjeće, više se i znojite, a tekućinu gubite i na ‘neprimjetan način’ – izdisanjem vlažnog i toplog vazduha.

Zimi tijelo prirodno usporava svoje funkcije i teže ga je nagovoriti na trening. Međutim, ukoliko se pridržavate ovih savjeta, trčanje u zimskim uslovima, veoma brzo, moglo bi vam postati draže od trčanja tokom toplijih dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here