Banana – kraljica voća u prehrani trkača!

0
825
views

Banana je nezaobilazni dio prehrane svih sportista, a često ćete je naći i na okrepnim stanicama velikih trka. Zapravo njene nutritivne vrijednosti razlog su zašto je banana cijenjena kao ‘sportska’ namirnica, posebno kod trkača.

Osim što je jednostavna za konzumiranje, bananu možete koristiti prije, za vrijeme ili nakon trčanja, jer sadrži one nutrijente za kojim trkači imaju povećanu potrebu, a to su vitamin B6, kalijum i magnezijum.

Kalijum
Redovan i naporan trening često može dovesti do manjka kalijuma, što dovodi do grčeva u mišićima i poremećaja otkucaja srca. Riječ je zapravo o elektrolitu koji ima sličnu ulogu u organizmu kao i natrijum. Utiče na ravnotežu vode u organizmu i regulaciju nervnih impulsa. Za vrijeme aktivnosti kao što je trčanje, kalijum se oslobađa iz skeletalnih mišića i gubi znojem. Manjak kalijuma se mora nadoknaditi, a konzumiranjem banana upravo to i činimo. Jedna prosječna banana sadrži oko 422 miligrama kalija, što je ekvivalent od 12% potrebnog dnevnog unosa za osobu s bazalnim metabolizmom od 2.000 kalorija.

Vitamin B6
Održavanje normalnog nivoa vitamin B6 u organizmu održava energiju tokom treninga, takođe, pomože kod mišićne aktivnosti, i utiče na jačanje imunog sistema. U nedostatku vitamina B6 pojavljuju se simptomi poput depresije, dermatoloških problema, disbalansa nervnog sistema, kao i slabljenje imunog sistema. Jedna prosječna banana sadrži 0.43 miligrama vitamina B6, što je okvirno 22% dnevne preporučene količine ovog vitamina.

Magnezijum
Polovina magnezijuma u ljudskom organizmu nalazi se u kostima. Riječ je o četvrtom po redu mineral koji je organizmu potreban u velikim količinama. S obzirom na činjenicu da trkači znatno opterećuju svoje kosti, magnezijum iz banana je posebno poželjan. Magnezijum pospješuje mišićnu i nervnu funkciju, jača imuni system, reguliše metabolizam i sintezu proteina. U prosječnoj banani ima oko 32 miligrama magnezijuma.

Banana je energija!
Trčanjem trošimo zalihe glikogena iz mišića. Glikogen su pohranjeni ugljeni hidrati. Nakon što se u mišićima i jetri pohranjeni glikogen potroši, tijelo počinje kao izvor energije koristiti druge izvore. Unošenjem banana prije, za vrijeme ili nakon aktivnosti unosimo dodatni izvor energije, lako probavljivih ugljenih hidrata, u svoje mišiće. U jednoj prosječnoj banani nalazi se oko 105 kalorija i 27 grama ugljenih hidrata.

Pripremite najjednostavniji smoothie sa bananom!
Banane sadrže 74% vode, 1% bjelančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljenih hidrata i 3,4% biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezijum, kalcijum, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Osim toga, banane su bogate i vitaminima: sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E.

Banana je često sastavni dio smoothieja, jer upravo ovo voće daje smoothieju kremastu teksturu i gustoću. Ovaj put mi vam donosimo bazni recept za najjednostavniji banana smoothie:

Sastojci
2 banane
2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurta
4-5 kockica leda

Priprema
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u banana smoothieju.

2dl banana smoothija: energetska vrijednost – 180 kalorija, bjelančevine – 5 g, masti – 4,5 g, ugljeni hidrati – 32 g, šećeri – 20 g.

U ovaj jednostavni smoothie možete dodati i drugo voće, čokoladu ili zobene pahuljice u zavisnosti od toga koji okus preferirate.

Napomena:
Smoothie s bananom ne treba da konzumirate prije spavanja, jer u tom period nije preporučljivo jesti obroke koji sadrže ugljene hidrata, a kojih ima mnogo u banani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here