Aplikacije za trčanje – 16 aktuelnih

0
2850
views

Od tehnološki visoko naprednih aplikacija, preko aplikacija za naprednije treninge, do zabavnih i avanturističnih verzija. Sve aplikacije za trčanje obećavaju jedno: produktivnije i udobnije trčanje.

Mjerenje trčanja na trakama za trčanje u teretanama i fitnes centrima jednostavno prati vašu brzinu i dužinu trčanja. Međutim, trčanje u stvarnom svijetu je potpuno drugačije iskustvo:

Ne znate koliko brzo trčite?

Koliko ste pretrčali?

Koliko ste blizu svojih ciljeva treninga?

Srećom, pametni telefoni i drugi uređaji, riješili su ove i mnoge druge probleme trkača. Veliki broj aplikacija i alata dostupni su i u AppStore-u (za korisnike iOS uređaja) i na PlayStore-u (za korisnike Android uređaja). U zavisnosti šta želite, aplikacije mogu da prate vrijeme i dužinu vašeg treninga, predlažu nove staze za trčanje, motivišu vas tokom trčanja, podsjećaju, prate i savjetuju vašu ishranu i mnoge druge vaše navike…

Kako se povećao izbor aplikacija, tako je sve teže odlučiti se za pravu aplikaciju. Iz tog razloga napravili smo listu najaktuelnijih, najpotpunijih i najefikasnijih aplikacija koju želimo da podijelimo sa vama, u cilju da se za 4. Banjalučki m:tel polumaraton pripremimo što je bolje moguće!

Ako se pitate da li su vam potrebne sve ove aplikacije – vjerovatno nisu. Ipak, sve imaju jedinstvene dodatke i funkcije, zbog kojih je dobro da pregledate svaku aplikaciju pojedinačno i izaberete onu koja vama najviše odgovara.

 1. RunGo – dostupna na iOS i Android uređajima

Izabrana za Apple Watch aplikaciju godine po izboru AppStore-a. Prvi virtuelni trkački partner koji nudi upute skretanjem – za – skretanjem u realnom vremenu – direktno kroz trkačeve slušalice. Personalizovani navigacioni sistem, najsličniji GPS-u u vozilim, pruža trkačima da istraže nove trkačke staze kad god požele, eliminišući potrebu za dodatnima mapama – pamteći nove staze.”

15. UARecord. – dostupna na iOS i Android uređajima

Prvi svjetski zdravstveni i fitnes sistem konektovan 24 sata u sedmici. Prati san, fitnes, aktivnosti i ishranu. Možete da postavite svoje ciljeve, priključite i sinhornizujete aplikaciju na druge uređaje, pratite prijatelje i UA atletičare. Dobijate personalizovane izvještaje koji vam pomažu da se osjećate, izgledate i trenirate bolje.

 1. Fitbit MobileRun – dostupna na iOS i Android uređajima

Vodite zdraviji i aktivniji život sa jednom od svjetskih vodećih aplikacija koja prati cijelodnevne aktivnosti, treninge, san i drugo. Koristite aplikaciju samostalno da pratite osnovne parametre na telefonu, ili je povežite sa nekom od mnogih Fitbit-ovih dodatnih uređaja za kompletnu sliku vašeg zdravlja – sagorene kalorije, san, težinu…

 1. Runmeter – dostupna na iOS i Android uređajima

Ekipa koja stoji iza Runmeter aplikacije navodi da upravo oni stoje iza najnaprednije aplikacije za trčanje, bicikliste i rekreativne hodače ikad dizajnirana za mobilne uređaje. Napravljena posebno i preilagođena za iPhone, iPad, Apple Watch, iCloud i Android korisnike, čineći vaš pametni uređaj moćnim fitnes računarom sa – mapama, grafikonima, presjecima, intervalima, krugovima, obavještenjima, zonama, planovima treninga… Uključuje i posebne planove treninga za 5K, 10, polumaraton i maraton.

 1. POLAR Beat – dostupna na iOS i Android uređajima

Besplatna aplikacija namijenjena sportiskim i fitnes aktivnostima, napravljena od strane pionira nosivih sportskih uređaja. Izaberite svoju omiljenu aktivnost: trčanje, biciklizam, teretana, hodanje, ples i mnoge druge, i počnite dostizati svoje ciljeve, poboljšavajući svoje zdravlje.

 1. Spring – dostupna samo za iOS

Spring je aplikacija za treniranje koja poboljšava trčanje kroz spajanje odgovarajuće muzike sa vašim tempom treninga. Proizvođači ove aplikacije navode da, koristeći ovu aplikaciju, trkači i hodači postaju brži, snažniji i zdraviji. Možete sinhronizovati vaše korake sa personalizovanom muzičkom play listom koja će vas motivisati i uzdignuti da postignete vaše fitnes ciljeve, bez obzira na to da li po prvi put trčite 5k trku, sagorijevate kalorije ili radite na organizaciji maratona.

spring moves app10. Rock My Run – dostupna na iOS i Android uređajima

RockMyRun

Još jedna aplikacija koja vas za produktivnije trčanje motiviše muzikom. Ekipa koja stoji iza RockMyRun aplikacije sarađuje sa svjetski poznatim DJ-evima u kreiranju prilagođenih mikseva i play lista koji reaguju na organizam. Uživajte više u vašim treninzima zato što vas vaša muzika pokreće! Aplikacija je preporučena od strane New York Times-a, LA Times-a i TIME Magazina. RockMyRun dokazano povećava motivaciju i užitak u vježbanju za 35%.

rockmyrun app

 1. Pumatrac – dostupna na iOS i Android uređajima

pumatrac

Jedinstvena aplikacija za trčanje, sa modernim i prijateljskim korisničkim dizajnom. Dizajnirana da motiviše atletičare i rekreativce da izađu napolje, i zabavljajući se, dobiju najviše što mogu od treninga. Daje dodatni uvid na vanjske uslove (vremenske prognoze, dane u sedmici, lokaciju…), kao i lično ponašanje (izbor muzike i aktivnosti na društvenim mrežama), koji utiču na efikasniji sveukupni učinak treninga.

pumatrac app

 1. Google Fit – dostupna za Android uređaje

google fit

Jednostavno pratite bilo koju od preko 120 ponuđenih aktivnosti u aplikaciji. Dok hodate, trčite ili vozite bicikl tokom dana, vaš telefon automatski prati i bilježi aktivnosti na Google Fit-u. Lako se spaja i sa drugim aplikacijama i uređajima za praćenje vaših aktivnosti, fitnesa, spavanja i drugih parametara, kao što su: Android Wear, Nike+, Runkeeper, Strava, MyFitnessPal, Lifesum, Basis, Sleep as Android, Withings i Xiaomi Mi brendovi.

Google_Fit_app

 1. Endomondo – dostupna na iOS i Android uređajima

EndomondoIzvucite najviše iz svog trčanja, hodanja ili vožnje sa jednom od najbolje ocjenivanih aplikacija za praćenje fizičkih aktivnosti i ličnog treninga. Sa Endomondo aplikacijom možete pratiti vaše vježbanje koristeći GPS, pregledati vašu statistiku i dostići lične fitnes ciljeve. Namjesite vrijeme, dužinu i željeno sagorijevanje kalorija, te pustite da vas Endomondo «audio» trener vodi.

Posvetite se vašim ciljevima i dopustite vašim prijateljima da vas dodatno motivišu. Osvojite nagrade i prelazite nove izazove. Možete da pratite vremensku prognozu, podijelite rezultate na vašim omiljenim društvenim mrežama, dodajete fotografije, personalizujete početni ekran i mnogo više.

endomondo-app

 1. Nike+ Running – dostupna na iOS i Android uređajima

Nike+ Running

Bilo da tek počinjete sa treniranjem ili se spremate za još jednu trku, «Nike Run Club» aplikacija okružuje vas sa svima i sa svim što vam je potrebno da trčite bolje. Motivišući vas sa mrežom od preko milion trkača, te profesionalnim vođenjem na svakom koraku, pomaže u dostizanju vaših ciljeva – dok istovremeno uživate u svemu.

 • Prati i čuva sve vaše sesije treninga
 • Audio vođenje sa Nike trenerima i atletičarima
 • Personalizovani planovi treninga
 • Trofeji i značke koji bilježe vaš napredak
 • Upoređivanje i takmičenje sa prijateljima na takmičarskoj listi
 • Navijanje tokom treninga od strane vaših prijatelja…

Nikes-Running-app.jpg

 1. RunKeeper– dostupna na iOS i Android uređajima

runkeeper

Pridruži se mreži koja pomaže ljudima da izađu napolje i da postanu trkači – zauvijek. Pratite vježbanje, postavite ciljeve, oznojite se i pratite vaš napredak. Aplikacija sa preko 50 miliona korisnika prati trčanje, džogiranje, hodanje, biciklizam i ostale aktivnosti kroz GPS dobijajući realne rezultate na licu mjesta. Ako trčite u grupama možete da namjestite željene izazove i uspjehe, pratite pojedinačne i timske napretke, i navijate i motivišete jedni druge.

Runkeeper-app

 1. MapMyRun– dostupna na iOS i Android uređajima

mapmyrun

Proglašena za jednu od top 10 aplikacija za trkače od srane The Guardian-a. Aplikacija prati i mapira svako vaše trčanje, na osnovu kojeg dobijate povratne informacije i statistike koji poboljšavaju vaš napredak. Otkrijte najbolje staze za trčanje, sačuvajte i podijelite vaše omiljene staze i postanite dio zajednice sa preko 50 miliona trkača. Namijenjena i za početnike i za profesionalne trkače, koji su u potrazi za alatom koji će pratiti sve vaše aktivnosti i držati vas na pravom putu ka ostvarivanju ličnih ciljeva. Aplikacija prati preko 600 aktivnosti, i moguće je povezati sa preko 400 uređaja za analizu svih vaših podataka na jednom mjestu.

Map-My-Run-app

 1. iSmoothRun– dostupna samo za iOS uređaje

iSmoothRun

Koristeći GPS i Pedometar – iSmoothRun aplikacija za trčanje vas doslovno prati u svakoj stopi treninga. Automatski prelazi sa jednog na drugi način praćenja u zavisnosti od jačine GPS signala. Ako ste korisnik Apple Watch–a ovo je aplikacija za vas, jer omogućava da jednostavno konfigurišete početne stranice i prema riječima proizvođača: «baca u sjenku sve ostale aplikacije». Dodatno navode da je aplikacija programirana od strane trkača, koriste je treneri, a kao najbolju preporuku poručuju da pročitamo komentare korisnika.

ismoothrun-app

 1. Runtastic– dostupna na iOS i Android uređajima

Runtastic

Također, jedna od najkorištenijih i najbolje ocjenivanih aplikacija koja gradi svoju zajednicu kroz moto #strongertogether. Evidentira sve vaše fitnes aktivnosti: trčanje, džogiranje, biciklizam, planinarenje, skijanje i hodanje, prateći dužinu, vrijeme, brzinu, uzdignuća, sagorene kalorije i mnogo više.

Runtastic-app

 1. strava– dostupna na iOS i Android uređajima

strava

Strava se svrstava među najpopularnije aplikacije za trčanje upravo iz razloga što je koriste milioni korisnika svakodnevno. Fantastičan korisnički dizajn, jednostavnost i tačnost neki su od razloga zbog kojih ova aplikacija već godinama stoji u vrhu. Da ne nabrajamo pojedinačno sve njene funkcije – a mnogo ih je, preporučujemo da je instalirate na vaš telefon i pregledati sami.

Strava-App

BONUS APLIKACIJA ZA TRČANJE

Zombies, Run! 

TRCANJESpremite se da trčite kao da je smak svijeta! Preko 2 miliona korisnika svakodnevno trči upravo na ovaj način!

Spremni ste za trčanje, navukli ste omiljene patike, zavezali pertle, stavili slušalice i jedva da ste pretrčali svojih prvih 100 metara, počinjete da ih čujete. Mora da su blizu. Čujete svaki pojedinačni uzdah, svako režanje – oni su svukuda. Zombiji. Imate samo jedan izlaz: TRČANJE!

Zombies, Run! je trkačka igra i audio avantura, gdje svako vaše trčanje postaje misija, a vi postajete heroj na kraju svake istrčane trke. Pokušajte – veoma je zabavno i sigurno će vašem trčanju dati jednu sasvim novu dimenziju koju niste ni mogli da zamislite.

 

Koristite već neke aplikacije za trčanje koje nismo spomenuli? Molimo vas da svoje utiske i mišljenja podijelite sa nama u komentarima ispod.

Svi imamo jedan isti zajednički cilj – da istrčimo više!

*opisi aplikacija preuzeti sa službenih stranica aplikacija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here